Verem hastalığı halen tehdit ediyor!

Tüberküloz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İSTANBUL (İGFA) – Dünya genelinde yaklaşık 8 milyon insanı etkileyen tüberküloz, yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, ülkemizde ise yaklaşık 15 bin vaka olduğunu ve bunların yaklaşık 2 binisinin çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Verem hastalığına dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, veremin, diğer adıyla tüberkülozun ‘Mycobacterium tuberculosis’ adlı bir bakterinin sebep olduğu, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu vurgulayarak, hastalığın özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük kişilerde daha sık görüldüğünü ve ekonomik şartlarla birlikte tüberküloz sıklığının arttığını söyledi.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, tüberkülozun klinik belirtilerinden bahsederek, halsizlik, yorgunluk, terlemeler, uzun süreli öksürük, kanlı öksürük ve balgam gibi belirtileri olan kişilerde tüberküloz şüphesinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, geri kalmış ülkelerde ve göçmenlerin olduğu bölgelerde daha fazla tüberküloz vakasına rastlandığını belirtti.

Tüberkülozu önlemek amacıyla BCG aşısının uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, aşının yaklaşık %80 koruyuculuğa sahip olduğunu ve yaklaşık 2 aylık bebeklere BCG aşısının yapılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.