Türklerin en çok konut aldığı iki ülke belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı.

Bu rakam yeni yılın ilk ayında ise 144 milyon dolar olarak gerçekleşti.

“ALTIN VİZE AMAÇLI ALIMLAR ARTTI”

Türklerin yurt dışında en çok hangi ülkelerden alım yaptığına ilişkin açıklamalarda bulunan uzmanlar, alımlardaki artışın altın vize programından kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 5-10 yıl önce yurt dışından yıllık gayrimenkul alım tutarının 130 milyon dolar seviyelerinde olduğunu anımsatarak, bu rakamın katlanarak arttığını söyledi.

“250 BİN EURO YATIRIMLA, AVRUPA KAPISI AÇILIYOR”

Gayrimenkul harcamalarının nedenlerine işaret eden Tekçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurt dışında konut almanın birinci nedeni özgürce seyahat etmek isteyenlerin altın vize (golden visa) almak istemesi. Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında Dubai ve Yunanistan öne çıkıyor. Yunanistan’ın tercih edilmesinin en önemli sebebi 250 bin euro yatırımla alıcıya tüm Avrupa ülkelerinin kapısının açılması.

Politika gereği vize programlarını sırayla yatırım ihtiyacı olan ülkelere yönlendiriyorlar. Mesela İspanya ve Portekiz de tercih ediliyordu ancak şu an vize programlarını kapatıldı ve onların yerine Macaristan 250 bin euro karşılığında altın vize programlarını başlattı.”

EV SAHİBİ-KİRACI ANLAŞMAZLIKLARI İKİNCİ SEBEP

Tekçe, ikinci neden olarak ev alıp kiraya veren yatırımcıların yönünün yurt dışına dönmesinin geldiğini kaydederek, son dönemde Türkiye’de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan olumsuzlukların artmasının yatırımcıların yurt dışına yönelimini hızlandırdığını anlattı.

Related Posts

İletişim Başkanlığı yalanlamıştı: ‘Cumhur Reyonu’ tartışması sürüyor

İletişim Başkanlığı tarafından yalanlanan “Cumhur Reyonu” projesi tartışma yarattı. Uzmanlar, kamu müdahalesinin piyasa dengelerini etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Önerilen uygulamanın uygulanabilirliği ve olası etkileri gündemde öne çıkıyor.

Temmuz’da 257 Bin Taşıt Trafiğe Kaydedildi

Erzurum’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 148 bin 19 oldu, motosiklet ve otomobilde artış görüldü.

Küresel piyasalarda gözler Jackson Hole’de

Küresel piyasalar, Jackson Hole toplantısından gelecek mesajlar öncesi yön arayışını sürdürürken yatırımcıların gözü Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına çevrildi.

Denizli OSB’de Sektörel İş Birliği Toplantısı

MHGF ve DETGİS heyeti Denizli OSB’yi ziyaret ederek tekstil sektörünü tartıştı.

TCMB analizi: Firmaların döviz biriktirme eğilimi zayıflıyor

Merkez Bankası verileri, 2021-2025 döneminde net ihracatçı firmaların döviz satışlarının arttığını, reel sektörün genel olarak döviz talebinin azaldığını ortaya koydu.

Afrika’da Yapay Zeka İş Birliği

AfricAI girişimi, Afrika pazarında yapay zeka çözümleri geliştirecek ve yerel altyapılarla iş birliği yapacak.