Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Prof. Dr. Osman Erk: Artan Sıcaklıklarda Dikkat Edilmesi Gereken Riskler

Yaz aylarında artan sıcaklıkların beraberinde getirdiği sağlık risklerine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, gıda zehirlenmesi, kalp krizi ve lejyoner hastalığı gibi risklerin arttığına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Erk, Sözcü’den Nazan Doğaner Halıcı’ya yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıcak hava nedeniyle karşılaşılan riskler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla ilgili tavsiyelerini şu şekilde sıralayan Prof. Dr. Erk:

  1. Havuzu tercih etmeyin: Havuz suyundaki bakteriler tifo, hepatit, dizanteri ve diğer enfeksiyonlara neden olabilir. Deniz suyu, tuzlu olduğu için daha güvenlidir.
  2. Migren riskine karşı alınacak önlemler: Aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketmek ve güneş ışığından kaçınmak migreni önleyebilir.
  3. Kalbinize iyi bakın: Sıcak hava kalp atış hızını artırabilir, bu nedenle mümkün olduğunca serin ortamlarda bulunarak bol su tüketmek önemlidir.
  4. Yiyeceklere ve içeceklere dikkat edin: Besinlerin hızlı bir şekilde bozulabileceği sıcak havalarda açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalıdır.
  5. Susuzluk testi: Susuzluk belirtileri varsa bol su içmek ve idrar rengini kontrol etmek önemlidir.
  6. Güneşten korunun: Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı, ancak kısa süreli güneşlenerek D vitamini alınmalıdır.
  7. Klimalardan kaçının: Klimalardan kaynaklanan lejyoner hastalığı riskine karşı doğal serinleme yöntemleri tercih edilmelidir.

Related Posts

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.