Piyasalarda İBB hareketliliği! Dolar, Euro ve altın rekor kırdı

İstanbul Borsası Güne Ekrem İmamoğlu Gözaltı Kararı ile Sert Düşüşle Başladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında olduğu 106 kişi hakkındaki gözaltı kararı sonrasında Borsa İstanbul güne sert düşüşle başlamasının ardından devre kesici uygulandı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 6,87 düşüşle 10.060,48 puandan başladı. Bankacılık endeksi XBANK ise güne yüzde 7,02’lik kayıpla 15.361,77 ile açıldı.

Saat 10.30’da yeniden işlemlerin başlamasının ardından borsa yüzde 5’e yakın kayıpla 10.260 puandan seyrediyor.

Borsa İstanbul, dün yüzde 0,28 değer kaybederek 10.802,23 puandan kapanmıştı.

BORSA İSTANBUL’DAN AÇIKLAMA

Borsa İstanbul, “Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İslem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” açıklamasını yaptı.

Borsa İstanbul tarafından yapılan ikinci açıklamada ise, “Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları ve emtia sertifikalarında saat 10:20’de tek fiyat emir toplama, 10:25”te eşleştirme yapılacak ve 10:30’dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecek” dendi.

DEVRE KESİCİ NEDİR?

Devre kesici, borsalarda ve finansal piyasalarda kullanılan bir mekanizmadır ve fiyatlardaki ani ve aşırı dalgalanmaları önlemek amacıyla devreye girer. Devre kesicinin amacı, piyasanın düzenli ve adil bir şekilde işlemesini sağlamak, panik satışlarını önlemek ve yatırımcıların daha sağlıklı kararlar alabilmesi için zaman kazandırmaktır.

Borsa İstanbul’daki en büyük 100 şirketin yer aldığı BIST100 endeksinin ilk etapta yüzde 5 ve daha fazla düşmesi halinde devre kesici uygulanır. İkinci eşikte ise yüzde 7 veya daha fazla kayıp halinde yeniden devreye girer.



DOLAR VE EURO DA REKOR KIRDI

İBB’ye yönelik gözaltı kararları sonrasında dolar/TL ve euro/TL yeni zirve ile güne başladı.

Dolar/TL ilk kez 37 seviyesini aşarken, euro/TL de 41’in üzerine çıkarak rekor seviyeye çıktı. Dolar 37,50, euro 41,03’e kadar yükseldi.

Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda kişi, “suç örgütü lideri” olduğu iddiasıyla ve ayrıca terörle mücadele soruşturması kapsamında gözaltı kararı verildi.

Dolar bu yıl TL karşısında yüzde 5, euro yüzde 10,6 yükseliş kaydetti.



GRAM ALTIN TARİHTE İLK KEZ 4 BİN LİRAYI AŞTI

Altın fiyatlarında yeni rekor görüldü.

Spot piyasada ons altın, sabah saatlerinde 3 bin 38,93 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Ons altında günlerdir devam eden yükseliş ve bugün döviz kurlarında yaşanan sert hareketin ardından gram altının fiyatı tarihte ilk kez 4 bin lirayı aştı.

Dolar/TL’de günlük yükselişin yüzde 10’u aşması sonrasında gram altın 4 bin 68 liraya kadar yükselerek yeni zirveyi gördü. Gram altın daha sonra kademeli olarak düşüşle 3 bin 800’ün altına indi.

Altının ons fiyatı ticaret savaşlarının etkisiyle geçen cuma ilk kez 3 bin doları aşmıştı.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Bayram ikramiyesi 10 bin lira oldu: Maaşlara da zam geldi

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan TÜPRAŞ’ta, Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan 4 bin işçi için yapılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yılbaşında başlayan ve sendika ile işveren …

TikTok ile kritik görüşme: Hangi yaş grubu için sosyal medya yasağı geliyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformlarıyla yapılan görüşmelerde çocukları dijital tehlikelerden korumayı ve platformlara daha fazla sorumluluk yüklemeyi hedeflediklerini belirtti. 13 yaş altı ve 13-16 yaş grubu için ayrı düzenlemeler yolda.

2024’te trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında 152,9 milyar TL tazminat ödendi

Trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında geçen yıl sigortalılara yapılan ödemeler ile eksper ve masraf ödemeleri dahil toplam 3 milyon 954 bin 425 mağdura 152 milyar 865 milyon 209 bin 235 lira tazminat ödemesi yapıldı.

Bankalar 30 bin TL’yi aşan ödeme sunmaya hazırlanıyor: Emekli promosyonu nasıl alınır? Banka değişikliği nasıl yapılır?

Temmuz ayında maaşlara yapılacak zam öncesi bankalar emekliler için promosyon kampanyalarını yeniledi. Ödemeler 27 bin TL’yi geçerken, temmuz sonrası 30 bin TL seviyesinin aşılması bekleniyor.

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Rusya Avrupa’daki gübre işinden nasıl milyonlar kazanıyor?

Örneğin Kassel bölgesinden çiftçi Bernhard von Weichs, gübre fiyatlarının şu anda yaklaşık yüzde 30 oranında arttığını ve bunun tek başına çiftliği için yaklaşık 30.000 avroluk ek maliyete yol açtığını söylüyor. Ancak Deutsche Welle’nin haberine göre …