Güney Asya ülkesi Myanmar’da devlet denetimindeki Global Yeni Işık gazetesi, patlamayı, seçilmiş Aung San Suu Çii hükümetini geçen yıl devirerek iktidarı ele geçiren ordu idaresine karşı çıkan silahlı hareketle ilişkilendirdi.
Haberde, muhalefet hareketinin silahlı kanadı Halk Savunma Gücü (PDF) ögeleri suçlanırken, hücumun onlar tarafından yapıldığına dair rastgele bir kanıt sunulmadı.
EYP İLE OLDUĞU ARGÜMAN EDİLDİ
Hücumun, kentin simgelerinden Sule Pagoda’nın yakınında “PDF teröristleri tarafından bir otobüs durağına yerleştirilen el üretimi bomba” ile yapıldığı sav edildi.
Myanmar’da askeri idareye karşı direnişi koordine eden ve kendilerini “gölge hükümet” olarak tanımlayan, PDF ve ona bağlı çeşitli lokal üniteleri komuta eden Ulusal Birlik Hükümeti’nin (NUG) sözcüsü bombalı akın kabahatini askeri hükümete yükledi.
NUG tarafından çevrim içi olarak yayımlanan bildiride, “Acımasız soykırım ordusu Myanmar genelinde kendi sivil nüfusuna karşı anlamsız bombalamalar ve cinayetler gerçekleştiriyor.” tabirine yer verildi.
MYANMAR’DAKİ ASKERİ DARBE
Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı tezlerinin ortaya atılması ve ülkede siyasi tansiyon yaşanmasının akabinde 1 Şubat 2021’de idareye el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına harika hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe zıddı protestocu ve isyancı kümelere silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.
Bu ortada Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) nazaran, ülkede darbeden bu yana yaklaşık 1400’den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı.