Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, 30 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği” kapsamında çevresel gürültünün kontrolü ve yönetimine ilişkin uygulamalar belirlendi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, müzik yayını yapan işyerlerine ve deniz araçlarına müzik yayın izni verilmesi yönünde düzenleme yapılarak Müzik Yayın İzin Belgesi’ne ilişkin iş ve işlemlere yönelik usul ve esaslar hazırlandı.
Bu kapsamda, müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz araçları için; varsa iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, varsa turizm işletme belgesi, vergi levhası örnekleri, imza sirküsü veya vekâletname ile akustik rapor gibi bilgiler ve müzik yayın izni başvuru dilekçesi il müdürlüğüne teslim edilecek. Çevresel Gürültü Mevzuatı hükümlerine uyulacağı ve gerekmesi halinde ilave gürültü kontrol tedbirlerinin alınacağı konusunda hazırlanan taahhütname de il müdürlüğüne teslim edilecek.
Bakanlıktan yeterlik belgesi almış firmalar tarafından basılı ve elektronik ortamda hazırlanan akustik raporun bir nüshasının denetimlerde ibraz edilmek üzere iş yerlerinde ve deniz araçlarında muhafaza edilmesi ve bakanlıkça belirlenen web uygulamasına yüklenmesi gerekiyor.
Üç ihlalle iptal
Müzik Yayın İzin Belgesi’nin geçerlilik süresi üç yıl olarak belirlendi. Bu sürenin sona ermesinden en az altı ay önce müzik yayın izninin yenilenmesi için il müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Aynı takvim yılı içinde üç defa yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde, müzik yayın izni iptal edilecek, bu iş yerleri ve deniz araçları, ancak iki takvim yılından sonra müzik yayın izni için başvuruda bulunabilecek.
Açık hava faaliyetleri; 10.00-01.00 saatleri arasında, müzik yayını yapan işyerleri için getirilen sınır değerleri sağlayacak şekilde, Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen alanlarda beş gün düzenlenebilecek. Beş günü aşan faaliyetler için ise il müdürlüğü’nden Müzik Yayın İzin Belgesi alınarak faaliyetlere devam edilebilecek.