Meyvenin tadı kaçtı: Kirazın kilosu 500, tanesi 10 lira oldu

Meyve Fiyatları Rekor Seviyelere Ulaştı!

Manav ve market raflarında meyve fiyatları adeta tavan yaptı. Artan enflasyon, gıda tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve son don olayları, kilosu 500 TL’yi bulan kirazın tanesini 10 liraya kadar çıkardı. Çilek, papaz erik, nektarin ve diğer meyvelerin fiyatları da rekor seviyelerde seyrediyor.

Haziran ayının ortasına gelinmesine rağmen sezon meyvelerinde beklenen fiyat düşüşü gerçekleşmedi. Nefes’te yer alan habere göre, dar gelirli ailelerin tercih ettiği bir zincir markette papaz eriğin kilosu 250 TL, çilek 180 TL, nektari 180 TL, Anjelika erik 130 TL, çekirdeksiz üzüm 130 TL, Akça armut 180 TL, şeftali 100 TL, Malatya kayısı ise 100 TL’den satılıyor.

Çileğin tanesi 5.6 TL, papaz eriğin tanesi 5.2 TL, Akça armutun tanesi 5.2 TL, nektarinin tanesi 34.55 TL, Anjelika eriğin tanesi 7.80 TL, Malatya kayısısının tanesi 5 TL, şeftalinin tanesi ise 18.39 TL’yi buluyor.

500 TL’ye kadar çıkan kirazın tanesi ise 10 TL oldu. Kiraz fiyatlarındaki artışta donun rolü büyük. Dünyaca ünlü Napolyan kirazıyla bilinen Afyon’un Sultandağı ilçesi de don felaketinden nasibini aldı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2025’in çiftçi için afet yılı olacağını belirterek, Adana’daki çiftçilerin bu yıl ciddi anlamda zarar ettiğini ifade etti.

Tüketicilerin isyan ettiği yüksek fiyatlar, üreticileri de şaşkına çevirdi. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Meyve fiyatları yüksek ancak çiftçiye yansımıyor. Aracılar ve halciler kar ediyor. Fiyatlara alışabilmek zor. Aracılara sesleniyorum: Çiftçiyi destekleyin ki üretime devam edebilelim” dedi.

“Aracılarla İlgili Acil Düzenleme Gerekiyor”

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarladan sofraya uzanan yüksek fiyatların kronikleştiğini belirterek, “Hal yasası sürekli erteleniyor. Aracılarla ilgili acil önlemler alınmalı. Gıda nakliye araçları için akaryakıt KDV ve ÖTV vergileri ile köprü ve yol geçiş ücretleri düşürülmeli, bu şekilde fiyatlarda iyileşme sağlanabilir” şeklinde konuştu. Deniz, sonbaharda hal ile market fiyatlarını karşılaştıracaklarını ve meyve fiyatlarında semtler ve marketler arasında büyük farklar olduğunu söyledi. Deniz, “Fiyat algısı bozuldu. Tüketiciler karmaşık ekonomik sistemde perişan durumda” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı: 1 Temmuz 2025 Salı Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı.

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan Bolat: Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık. Bundan sonraki süreçte de hizmet ihracatçılarımızla çalışarak ülkemizin geleceğine katkılarımızı daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Savunmanın devleri insansız helikopter için çalışıyor

İnsansız sistemlerin yakaladığı başarı ve sahada sağladığı avantajlar, sivil ve askeri havacılık görevleri için yaygın olarak kullanılan helikopterlerin de insansızlaştırılmasına yönelik çabaları artırıyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kripto para transferlerine zaman ve limit sınırı

Kripto varlıklara yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Stabil kripto paraların günlük çekim limiti 3 bin dolar, aylık ise 50 bin dolar olarak belirlendi. Ayrıca çekim işlemlerine 48 ila 72 saat zaman sınırı getirilirken, platformlara ciddi kimlik doğrulama ve açıklama yükümlülükleri geldi.