Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japon Araştırmasına Göre Kış Aylarında Doğanların Metabolizması Daha Sağlıklı

Japonya’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 356 genç erkek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kış aylarında doğan bireylerin metabolik sağlıklarının daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bu grup, daha düşük vücut kitle indeksi (BMI), daha az iç organ yağı ve daha yüksek enerji harcaması gibi özelliklere sahipti.

Soğuk Hava Bedeni Nasıl Etkiliyor?

Bilim insanları, bu bulguları doğrulamak amacıyla farklı yaş ve cinsiyetten 286 kişilik ikinci bir grup üzerinde de benzer testler gerçekleştirdi. Sonuçlar, kış aylarında doğan bireylerin bel çevresinin daha ince, karın içi yağ oranının daha düşük ve kahverengi yağ aktivitesinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmada önemli bir detay da, doğum tarihinin değil gebeliğin başladığı dönemin metabolizmayı etkilediğidir. Yani, temel faktör, ne zaman doğduğumuzdan ziyade, yaklaşık dokuz ay önceki mevsimdir.

Bilim insanlarına göre, bu durum, anne veya baba adaylarının vücudundaki biyolojik izlerin çevresel koşulların etkisiyle değişmesinden kaynaklanabilir ve bu değişikliklerin çocuklara aktarılmasını sağlayabilir. Fareler üzerinde yapılan benzer çalışmalar da, soğuğa maruz kalan farelerin yavrularının daha hızlı metabolizmaya sahip olduğunu göstermiştir.

Tokyo Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Takeshi Yoneshiro liderliğindeki ekip, bunu “gelecekteki zorluklara karşı biyolojik bir hazırlık” olarak tanımlıyor ve vücudun kendisini gelecekteki olası zorluklara karşı önceden programladığını belirtiyor.

Uzmanlar, annelerin ve babaların maruz kaldığı çevresel koşulların ve genel sağlık durumlarının, sadece gebelik döneminde değil, bu dönemden önce dahi çocukların gelecekteki sağlığını etkileyebileceğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.