Macaristan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çekiliyor

Macaristan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Çekilmeyi Başlatacak

Macaristan Parlamentosu, ülkenin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çekilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti. Başbakan Viktor Orbán’ın nisan ayında duyurduğu bu adım, şimdi yasal bir düzenleme ile hayata geçiriliyor.

Orbán’a göre mahkeme, tarafsızlığını kaybetmiş durumda ve artık adalet yerine siyaset yapıyor. Başbakan, mahkemenin tarafsızlığı konusundaki güvensizliği dile getiriyor ve Macaristan’ın uluslararası kuruluşların siyasi amaçlar için kullanılmasına karşı çıktığını belirtiyor.

Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen tarafından meclise sunulan yasa tasarısı, ülkede mahkemeye olan güvensizliğin resmi bir politika haline geldiğini gösteriyor.

Macaristan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’deki savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranmasına da karşı çıkıyor. Netanyahu’yu Mart ayında Budapeşte’de ağırlamış ve tutuklama emrine uymamıştı.

Macaristan’ın bu tutumu nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi, ülke hakkında “yükümlülüğe uymama” sürecini başlattı. Macaristan ise bu kararı kesin bir dille reddediyor.

Macaristan’ın mahkemeden çekilme süreci bir yıl sürecek ve gerçekleşirse Avrupa’daki ilk ayrılan ülke olacak. Ayrıca Avrupa Birliği içinde mahkemeye üye olmayan tek ülke konumuna gelecek.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya ve İsrail gibi ülkeler de Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi değil. Netanyahu ise Macaristan’ın kararını cesur ve ilkeli bulduğunu ifade ediyor.

Related Posts

Yeniden Refah İl Başkanı Özdemir: Emekli kurban etine muhtaç hale geldi

Özdemir, “Yeniden Refah Partisi olarak sömürü düzenine, faizci zihniyete ve vurdumduymazlığa son vermeye geliyoruz. Biz, adaletin ve refahın iktidarını kuracağız. Bu sefer millet kazanacak, bu sefer ahlak ve adalet kazanacak!” ifadelerini kullandı.

Gazze’de insani kriz zirvede! ‘Dünyanın en aç yeri’

BM, Gazze’yi “dünyanın en aç yeri” olarak tanımlarken, İsrail’in insani yardım girişlerini kısıtlaması nedeniyle bölgede tam bir insani kriz yaşanıyor.

Elon Musk, Trump’ın danışmanlığından ayrıldığını duyurdu

İş insanı Elon Musk, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Özel hükümet görevlisi olarak planlanan görev sürem sona ererken Başkan Donald Trump’a israfı azaltma fırsatı sunduğu için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Musk, görev …

Muğla’da yağışlar kazaya neden oldu! 1 ölü 3 yaralı

Muğla’nın Yatağan ilçesi yakınlarında aşırı yağış nedeniyle meydana geldiği iddia edilen kazada 1 kişi öldü 3 kişi yaralandı.

Kırıkkale’de uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Kırıkkale’de uyuşturucu operasyonunda yakalanan 2 kişi tutuklandı.

Mansur Yavaş: Cem Küçük’ün savcılığa çağrılması lazım

Mansur Yavaş: Cem Küçük’ün savcılığa çağrılması lazım