Küresel doğalgaz talebi 2024’te arttı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 2022 ve 2023’teki küresel arz şokunun ardından doğal gaz piyasaları geçen yıl kademeli olarak dengelenerek yapısal büyüme eğilimine geri döndü.

Geçen yıl küresel gaz talebi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken bu büyümenin dörtte üçünden fazlası gelişmekte olan ekonomilerden kaynaklandı.

Buna göre, geçen yıl küresel gaz talebi yüzde 2,7 artışla yaklaşık 4,4 trilyon metreküpe çıktı.

Bu artış, 2010-2019 dönemindeki yıllık ortalama yüzde 2 ve Kovid-19 sebebiyle küresel enerji krizinin yaşandığı 2019-2023 dönemindeki yaklaşık yüzde 1’lik büyümenin belirgin şekilde üzerinde oldu.

Asya’daki gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin etkisiyle doğal gaza olan talep de arttı.

ANA UNSUR SANAYİ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ

Küresel doğal gaz talebindeki büyüme, büyük ölçüde artan sanayi ve elektrik üretimi tarafından desteklendi. Bu iki sektör 2024’teki artan gaz talebinin yaklaşık yüzde 75’ini oluşturdu.

Bu durum, Asya’daki hızla büyüyen pazarların ekonomik genişlemesi ve Avrupa’nın sanayi üretiminde gaz talebindeki kısmi toparlanmayla desteklendi. Ancak Avrupa’daki talep, kriz öncesi seviyenin altında kaldı.

Geçen yıl, elektrik üretiminde doğal gaz talebi Kuzey Amerika, Asya ve Avrasya’da yüksek olurken Avrupa’da daha düşük seviyelerde gerçekleşti.

Çin, Hindistan ve ABD’deki aşırı sıcak havalar geçen yıl elektrik sektöründe gaz tüketiminin artmasında önemli rol oynadı. Sadece aşırı sıcaklıklar, küresel doğal gaz talebindeki artışın yaklaşık beşte birini oluştururken, konut ve ticari binalardaki gaz talebi ise yüzde 1 civarında arttı.

Doğal gaz, politikalar, düzenlemeler ve piyasa dinamikleri sayesinde çeşitli sektörlerde petrole kıyasla daha fazla tercih edildi.

ASYA KÜRESEL TALEP ARTIŞININ YÜZDE 40!NI OLUŞTURDU

Doğal gaz talebi bölgesel açıdan incelendiğinde Asya’nın gaz ihtiyacı 2024’te yüzde 6 arttı. Bu büyüme küresel gaz talep artışının yüzde 40’ını oluşturdu.

Bölgede artışın ana kaynağı Çin ve Hindistan oldu. Her iki ülkede de yılın ilk yarısındaki düşük LNG fiyatları ve ikinci-üçüncü çeyrekteki şiddetli sıcak hava dalgaları gaz talebini artırdı.

Çin’de doğal gaz talebi yüzde 7’nin üzerinde artarken, Hindistan’da sağlam makroekonomik ortam, genişleyen gaz şebekeleri ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle elektrik üretiminde gaz kullanımının artmasıyla talep yüzde 10 yükseldi.

BÖLGE BÖLGE DOĞALGAZ TALEBİ

Kuzey Amerika’da geçen yıl doğal gaz tüketimi yüzde 1,8’e denk gelen yaklaşık 20 milyar metreküplük artış gösterdi

Bu artışın ana itici gücü, elektrik üretimindeki gaz talebi oldu. Konut ve ticari sektördeki tüketim 2023’ün altında kaldı. Sanayi talebi ise 2023’e kıyasla çok az arttı.

ABD’de gaz talebi elektrik üretimi kaynaklı gaz talebi yüzde 1,9 büyüdü.

Elektrik üretimindeki artışla birlikte gaz tüketimi yüzde 1,6 artışla 2 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşti. Bu, LNG ithalatını yüzde 17 artırırken, bölge ülkeleri arasında farklılıklar görüldü.

Brezilya ve Kolombiya’da ise şiddetli kuraklıklar hidroelektrik üretimini düşürerek, gaz kaynaklı elektriğe bağımlılığı artırdı.

Avrupa Birliği’nin doğal gaz tüketimi ise 2024’te yüzde 1 artış kaydetti. Birliğin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji alanında yaşanan güçlü büyümenin etkisiyle gaz talebi yüzde 5 düştü.

Orta Doğu’da ise elektrik ve sanayi sektörlerindeki artışla gaz talebi yüzde 2 büyürken, Afrika’da düşük üretim faaliyetleri nedeniyle talep artışı yüzde 1’in altında kaldı.

Related Posts

Mevduat faizleri güncellendi! İşte 800 bin TL’nin 1 aylık getirisi

Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla milyonlarca vatandaş birikimini değerlendirecek bir yer arayışına girdi. Politika faizlerinin yüksek tutulması ile bankaların mevduat faiz oranları da güncellendi. İşte 800 Bin TL’nin 32 günlük getirisi…

Ucuz et vaadi fiyaskoya dönüştü!

AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin büyük reklamlarla açtığı “Ucuz Et Satış Noktası” kısa sürede kepenk indirdi. Dar gelirli yurttaşların umudu olan hizmet noktası yalnızca birkaç hafta açık kaldı. Belediye sessiz sedasız tabelayı da kaldırdı.

Enflasyon sürprizi sonrası faiz düğümü: Mevduat sahipleri ve kredi kullanacaklar için Temmuz uyarısı!

Haziran ayında açıklanan enflasyon verileri piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Beklentilerin oldukça altında gelen aylık enflasyon sonrası Merkez Bankası’nın faiz kararı merakla bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, temmuz toplantısında faiz indirimi ihtimalini güçlü görüyor. Olası senaryoda kredi ve mevduat faizlerinde de düşüş yaşanabilir.

Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın aldı

Alfemo Mobilya’nın, bundan sonra faaliyetlerini Zeren Group Holding çatısı altında sürdüreceği açıklandı.

Akaryakıta ÖTV zammı geldi!

Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıta otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Benzine, motorine ve LPG’de TÜİK’in açıkladığı veriler dikkate alındığında 6 aylık ÜFE oranında …

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda beklentileri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda 147 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,2’den 4,1’e indi.