Güneş patlamaları nedir ve neden elektrik kesintilerine neden olabiliyor?

NASA, Güneş Patlamalarını Kaydetti: Güneş Fırtınaları ve Etkileri

NASA teleskopları, bu yıl içindeki en şiddetli Güneş patlamalarını kaydetti.

Böylesi yüksek hareketlilik dönemlerinde, Güneş rüzgarı adı verilen elektromanyetik parçacık yüklü dalgalar sürekli olarak Dünya’ya çarpıyor.

Güneş fırtınaları, Güneş’in doğal döngüsünün bir parçası. Bu yoğun enerji salımı sırasında uzaya, ışık, enerji ve Güneş parçacıkları püskürüyor.

Güneş patlamaları sırasında açığa çıkan elektromanyetik radyasyon ışık hızıyla hareket ediyor ve sekiz dakikadan biraz uzun sürede Dünya’ya ulaşabiliyor.

Güneş patlamaları, koronal kütle atımı (CME) ile birlikte de gerçekleşebiliyor. Devasa patlamalar olarak tanımlanabilecek CME’ler nispeten daha yavaş bir şekilde saatte milyonlarca kilometre hızla ilerliyor.

Güneş fırtınaları Dünya’ya farklı yoğunluklarda ulaşabilir. Güneş’ten gelen bu elektromanyetik enerji, atmosfere girdiğinde aurora olarak bilinen parlak ışıklar yaratabiliyor.

Dünya üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Güneş, sürekli hareket halinde ve güçlü bir manyetik alan oluşturan elektrik yüklü sıcak gazlardan oluşur. Bir döngü olarak açıklanan bu hareketlilik, Güneş’in düzenli olarak sakin ve fırtınalı dönemler yaşaması ile sonuçlanıyor.

NASA’da uzmanların da yer aldığı uluslararası bir ekibe göre, Güneş Döngüsü 25 olarak adlandırılan şu anki döngü Aralık 2019’da başladı.

Güneş’in 11 yıllık döngüsünde en az güneş aktivitesinin görüldüğü periyot solar minimum olarak tanımlanıyor. Bu döngü, güneş lekelerinin (güneşin yüzeyindeki karanlık lekeler) sayısındaki değişimle belirleniyor ve takip ediliyor.

Minimum dönemde Güneş’te en az sayıda güneş lekesi bulunuyor. Aktivite arttıkça, güneş lekelerinin sayısı da artıyor.

Döngünün ortası, solar maksimum olarak adlandırılıyor. Bu dönemde Güneş’te en fazla güneş lekesi gözleniyor ve manyetik kutuplar yer değiştiriyor.

Uluslararası uzmanlar, Güneş’in geçen yıl solar maksimum dönemine ulaştığını söylüyor.

Güneş lekeleri, çevrelerinden daha soğuk oldukları için daha koyu görünüyor. Benek olarak görülen bu devasa lekelerde ışık ve enerji patlamaları meydana geliyor.

Bu lekelerin çoğu Dünya ile aynı büyüklükte veya daha büyük olabiliyor.

Solar fırtınalar, 11 yıllık döngünün maksimum döneminde daha sık yaşanıyor.

Related Posts

Elon Musk tarih verdi: Bir dönüm noktası olacak!

Elon Musk, fosil yakıt devrinin kapanmak üzere olduğunu söyledi ve tarih verdi. Güneş enerjisinin öncülüğünde gerçekleşecek bu büyük dönüşüm, küresel enerji sistemini kökten değiştirebilir.

HIV/AIDS’e karşı tıpta dev ilerleme: ABD koruyucu aşıyı onayladı!

HIV virüsüne karşı koruyucu olarak geliştirilen Lenacapavir iğnesinin kullanımı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

GTA 6’ya rakip deniyordu: Tarihin fiyaskosu oldu

Alanının öncüsü GTA 6’ya rakip olacağı iddialarıyla piyasaya sürülen MindsEye, beklentilerin fersah fersah uzağında kaldı…
10 Haziran’da piyasaya sürülen üçüncü şahıs aksiyon oyunu MindsEye, lansman döneminde “GTA 6’nın rakibi” olarak adlandırılmıştı.

Apple’dan tarihi ‘şifre’ kararı!

Apple kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek adına attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte rekabetin artması teknoloji devlerinin sınırları zorlamasını sağladı. Apple hayata geçirdiği yenilikle birlikte WWDC 25’te …

Pickleball Şampiyonası ilk kez Türkiye’de düzenlenecek

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Türkiye Pickleball Ligleri Türkiye Şampiyonası, 13-15 Haziran tarihlerinde Bursa’da gerçekleşecek. Pickleballda bölge şampiyonalarının ardından yarı final ve final maçları Bursa Mihraplı Pickleball Kortları’nda düzenlenecek.

Apple, tasarımı baştan aşağı değişen iOS 26’yı tanıttı

Apple, iPhone yazılımında devrim niteliğinde değişiklikler getiren iOS 26 güncellemesini resmen duyurdu. iOS 18’in yerini alan yeni sistem, sadece adlandırma sistemini değil, tasarımı da kökten değiştiriyor. Artık iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS sürümleri aynı numarayla (26) devam edecek.