Gece uykuda başlayan sessiz tehlike: Hastalığınızın ilk sinyali olabilir!

Parkinson Hastalığının Ön Belirtisi Olabilir: Huzursuz Bacak Sendromu

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, Parkinson hastalığı öncesinde huzursuz bacak sendromunun görülebileceğini belirtti. Bu sendromun sadece Parkinson’un bir belirtisi olmadığını, aynı zamanda demir eksikliği, kronik böbrek yetmezliği ve sinir hasarına bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yaman, özellikle Parkinson riski taşıyan bireylerde bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Genç Yaşlarda da Görülebilir

Parkinson’un hareket sistemi bozukluklarına neden olan kronik bir nörolojik hastalık olduğunu aktaran Doç. Dr. Yaman, genellikle 60 yaş sonrasında ortaya çıksa da genç yaşlarda da görülebileceğini belirtti. Hastalığın 65 yaşından önce gelişen vakaların yaklaşık yüzde 5 ila 10’unu oluşturduğunu söyleyen Yaman, genç yaş Parkinson’u olan kişilerde huzursuz bacak sendromu yaşayanlarda detaylı tetkikler yapılmasının önerildiğini belirtti.

Gece Uykusuzluğu İlk Sinyal Olabilir

Huzursuz bacak sendromunun geceleri uykuya dalma zorluğuna neden olduğuna dikkat çeken Yaman, bu durumun yanı sıra koku alma duyusunda azalma, depresyon, kabızlık ve kas, eklem ağrılarının da Parkinson’un erken belirtileri arasında olduğunu belirtti. Hastalığın klasik belirtilerinin ilerleyen dönemlerde ortaya çıktığını vurgulayan Yaman, erken dönemdeki bu işaretlerin hastalığın erken teşhisi için önemli olduğunu ifade etti.

Erken Teşhis Hayat Kalitesini Yükseltiyor

Çevresel faktörlerin Parkinson hastalığının oluşumunda etkili olabileceğini belirten Doç. Dr. Yaman, pestisitlere, ağır metallere ve hava kirliliğine maruz kalmanın hastalığa yol açabileceğini söyledi. Ayrıca kafa travmalarının da risk faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Yaman, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanmamak gibi faktörlerin korunmada önemli olduğunu belirtti.

Parkinson hastalığının erken teşhisinin tedavi sürecinde büyük avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, hareketlerde yavaşlama, titreme, dengesizlik gibi belirtilerin yanı sıra huzursuz bacak sendromu, koku kaybı, depresyon gibi erken belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını belirtti.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.