En istilacı 100 türden 12’si Türk denizlerinde

EVRİN GÜVENDİK / Ankara –

Uluslararası bir rapor, istilacı yabancı türlerin dünya genelinde yayılmasının arttığını belirtiyor ve Türkiye’nin bu türlerin taşınmasında önemli bir geçiş noktası olduğunu vurguluyor.

Rapor, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) verilerine dayanarak, 12 istilacı yabancı türün Türkiye’de bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu türler arasında Doğu Amerika sivrisinek balığı, taraklı denizanası, deniz salyangozu, gümüşi havuz balığı, zebra midyesi, su sümbülü, katil yosun, gökkuşağı alabalığı, Mozambik tilapyası, su maymunu, kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve karabalık yer alıyor.

Sağlığı da Etkiliyor

Raporda, istilacı türlerin patojenler ve hastalıklar yayarak yerli balık popülasyonlarında ani ölümlere veya azalmalara neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, raporda şu tespitlere yer veriliyor:

“Akdeniz, Türkiye kıyılarında egzotik göçlerin en yaygın olduğu bölgelerden biridir. Egzotik türler, balıkçılık faaliyetleri sırasında balıkçıların sağlığını tehdit eder, ekstra iş gücü, yakıt ve av araçları maliyetlerinde artışa neden olabilir. Bu durum, denizel ekosistem üzerinde de olumsuz etkilere yol açarak yerli türlerin bolluğunu azaltabilir ve balıkçılık faaliyetleri için ciddi zararlara sebep olabilir.”

Eylem Planı Önerisi

Raporda, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele etmek için eylem planı hazırlanması gerektiği belirtiliyor. Komisyon, sucul yabancı türler için daha kapsamlı yasal düzenlemeler yapılmasını, giriş yapan türlerin yayılmasını önlemek için kontrollerin yapılmasını, popülasyon oluşturduğu kanıtlanan türler için izleme ve imha çalışmalarının yapılmasını öneriyor. Ayrıca, denizanası, aslan balığı gibi istilacı türlerin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılmasını da tavsiye ediyor.

Related Posts

Alman sanayiciler 2025’e ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü

Almanya’da sanayiciler, ABD’nin gümrük tarifelerinin ihracat üzerinde baskı oluşturacağını belirterek, Avrupa’nın en büyük ekonomisine ilişkin 2025 büyüme tahminini eksi yüzde 0,1’den eksi yüzde 0,3’e düşürdü.

İTO Başkanı Avdagiç’ten “ihracatta sıkıntıları kaldıracak” 3 maddelik öneri

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Kısa vadede finansman maliyetleri aşağıya doğru çekilmeli. Finansmana erişimle ilgili yeni açılımlar yapılmalı. Döviz kuru ile enflasyon arasındaki korelasyon korunmalı.” dedi.

Tek haneli faiz ve enflasyonu görmemiz hayal mi oluyor? Ünlü ekonomist açıkladı

Prof. Dr. Emre Alkin, son açıklamalarında Türkiye ekonomisinin yıl sonu görünümüne dair uyarılarda bulundu. Enflasyonun yalnızca para politikasıyla düşmeyeceğini vurgulayan Alkin, büyümenin %3’ün altında kalabileceğini, yılın ikinci yarısında ise …

Tokat’ta zirai don kirazı vurdu

Tokat’ta nisan ayındaki zirai don, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara yol açtı. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden olan Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplayamadı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası …

Hong Kong ekonomisinde umutlar yeşerdi

Hong Kong’da yıllık enflasyon oranı, Mayıs 2025’te yüzde 1,9’a gerileyerek önceki ayki yüzde 2 seviyesinden hafif düştü. Ulaştırma fiyatlarındaki artış yüzde 3,8’den 2,2’ye, çeşitli hizmetlerdeki artış ise yüzde 2,1’den 1,4’e indi. Çeşitli mal …

ASELSAN’dan 70,6 milyon euroluk sözleşme

ASELSAN ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) arasında hızlı trenlerde kullanılacak alt sistemlerin tedariki kapsamında toplam tutarı 70 milyon 626 bin avro olan sözleşme imzalandı.