Dışişleri Bakanı Fidan’dan Kuzey Kıbrıs’a ziyaret: Gündemde ne var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kuzey Kıbrıs Ziyareti İçin Hazırlanıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, 8-9 Ocak 2025 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs’a yapacağı ziyaret öncesinde hazırlıklar tamamlandı. Bakan Fidan, ziyaret sırasında Kıbrıs meselesi ve ikili konuları ele alacak.

Yakın gelecekte İsviçre’de düzenlenecek gayriresmi toplantıda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti liderleri ile bir araya gelinmesi planlanıyor. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’yi temsil edecek olan ülkelerin yanı sıra İngiltere’nin gözlemci statüsünde katılması bekleniyor.

Bakan Hakan Fidan’ın Lefkoşa ziyareti esnasında, Kuzey Kıbrıs makamlarıyla söz konusu toplantı üzerine görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, “Türkiye, Kıbrıs Türk halkının güvenliği, kalkınması ve refahı için çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.

Geçtiğimiz aylarda Cenevre’de düzenlenen 5+BM formatındaki gayriresmi toplantıya atıfta bulunulan açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının federasyon modelinden çekildiği ve iki devletli çözüm vizyonunu benimsediği belirtildi.

Ne Yaşanmıştı?

15 Ekim 2024’te, BM Genel Sekreteri Guterres’in ev sahipliğinde, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar ve Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Hristodulidis’in katılımıyla bir akşam yemeği düzenlendi. BM Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, müzakereler için ortak bir zemin olmadığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmalarda, uluslararası topluma Kuzey Kıbrıs’ın tanınması çağrısında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.

Apple’ın Operasyon Direktörü Jeff Williams, 27 yılın ardından emekli oluyor

William’ın uzun süredir Tim Cook’un yerine şirketin bir sonraki CEO’su olmak için önde gelen adaylardan biri olarak görüldüğü kaydedildi

Zeydan Karalar görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin’in geçici tedbirle görevlerinden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Akdeniz Belediyeler Birliği seçime gidecek

Aynı zamanda Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile 1’inci başkanvekili Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara’nın tutuklanmasının ardından yeni birlik başkanvekili seçimi yapılacak.

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?