Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesi ve sarılık

Diş etlerinde sarılık fark edildiğinde çekilme durumu yaşanabilir. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmelerinin genellikle diş taşlarından kaynaklandığını belirtti. Diş taşı birikimi ile diş eti itilmesi meydana gelir. Ağız içinde bulunan kas bağlantıları da bu duruma sebep olabilir, çünkü bazen dişe yakın yerden bağlanarak dudak hareketleriyle diş etinin çekilmesine yol açabilir. Bu durumlarda frenektomi işlemi yapılarak kas bağlantısının alındığını ifade eden Güler, tırnak, kalem, anahtarlık gibi ürünleri ağıza sıkıştırma veya agresif diş fırçalama gibi alışkanlıkların da diş eti çekilmesine sebep olabileceğini ekledi. Diş normalde daha beyaz köktür, sarı renkli ise sarılık belirtisi olabilir ve bu durumda diş eti çekilmesi olabilir.

Diş eti çekilmesi ve kemik kaybı

Diş etinin yalnızca kendisinin çekilmediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti ile kemik arasında her zaman belli bir mesafe bulunduğunu ifade etti. Bu nedenle, diş eti çekildiğinde kemik de erime göstermektedir. Kemikte bir erime olduğunda dişin kökünü tutan alveoller etkilenir ve diş sallanmaya başlar, zamanla çekilme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Ayrıca, diş eti çekilmeleri olan dişlerde kök yüzeyi açıkta kaldığı için temizlenmesi zordur ve yemek artıklarının birikmesine yol açabilir. Bu durum, diş çürüklerinin oluşmasına neden olabilir.

Diş eti tedavisi ve önleme

Diş taşı birikimine bağlı diş eti çekilmelerinin altı ayda bir diş temizliği ile önlenebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ayrıca, frenulum veya bireysel ağız sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanan diş eti çekilmelerinin tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Diş etinin eski konumuna getirilmesi her hastada uygulanamayabilir, ancak uygun durumlarda cerrahi müdahale ile diş etinin eski haline getirilebileceğini vurguladı.

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.