Deprem korkusu emlak trendlerini değiştirdi: İstanbul’da bu 5 ilçeye ilgi arttı

İstanbul’da Deprem Riski ve Konut Tercihleri Değişiyor

Son yıllarda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan depremler ve özellikle İstanbul’da beklenen büyük depremin endişesi, vatandaşların konut tercihlerinde önemli değişikliklere neden oluyor.

İstanbul’da ev satın almak veya kiralamak isteyenler, artık risk faktörlerini göz önünde bulundurarak hareket ediyor. Özellikle sağlam zemin yapısına ve fay hatlarından uzak konumlara yoğun ilgi gösteriliyor.

BEŞ İLÇEDE YOĞUN İLGİ

Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul’da gayrimenkul aramalarında belirgin bir değişim yaşanıyor. Artık gözler, şehrin kuzeyinde bulunan ilçelere çevrildi.

Sektör temsilcilerine göre, “Depremin ardından, özellikle Başakşehir, Eyüpsultan, Sarıyer, Beykoz ve Çekmeköy ilçelerine olan ilgi arttı. Bu ilçelerin hem fay hatlarına uzak olması hem de sağlam zeminlere sahip olmaları tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle Eyüpsultan’ın Göktürk semti dikkat çekiyor” deniyor.

YENİ TREND: SAĞLAM ZEMİN VE UYGUN FİYAT

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Adrese Gayrimenkul Pazarlama Yöneticisi Selçuk Hiçdurmaz, Avrupa yakasında Başakşehir ve Anadolu yakasında Çekmeköy’ün merkezi konumları ve uygun fiyat avantajlarıyla tercih edildiğini belirtiyor. Hiçdurmaz’a göre, bu ilçeler 5 kat daha fazla talep görüyor. Buna karşılık güneydeki ilçeler ise daha az tercih ediliyor.

İSTANBUL’DA KİRA BEDELİ YÜKSEK

İstanbul’da konut kiraları hızla artmaya devam ediyor. Şehir genelinde ortalama kira bedeli 26 bin 500 TL seviyelerine ulaşmış durumda.

ARSA TALEBİ ARTIYOR

Deprem korkusu sadece konutları etkilemiyor, arsalara olan talebi de artırıyor. Sakarya ve Bilecik gibi çevre illerde arsaların ilgi gördüğü belirtiliyor. Hiçdurmaz, “Sakarya ve Bilecik’te ilginin arttığı, ancak bu arazilerin konut yapılmaya uygun olup olmadığının iyi araştırılması gerektiği” konusunda uyarıda bulunuyor.

GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI ÖNEM TAŞIYOR

İstanbul’da konut ve arsa tercihleri artık estetik ve ulaşım faktörlerinden öte güvenlik endişelerine göre şekilleniyor. Depreme dayanıklı bölgeler tercih edilirken vatandaşlar daha bilinçli tercihler yapıyor. Emlak sektöründe bu yönelimin önümüzdeki dönemde daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Related Posts

İTO Başkanı Avdagiç’ten “ihracatta sıkıntıları kaldıracak” 3 maddelik öneri

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Kısa vadede finansman maliyetleri aşağıya doğru çekilmeli. Finansmana erişimle ilgili yeni açılımlar yapılmalı. Döviz kuru ile enflasyon arasındaki korelasyon korunmalı.” dedi.

Tek haneli faiz ve enflasyonu görmemiz hayal mi oluyor? Ünlü ekonomist açıkladı

Prof. Dr. Emre Alkin, son açıklamalarında Türkiye ekonomisinin yıl sonu görünümüne dair uyarılarda bulundu. Enflasyonun yalnızca para politikasıyla düşmeyeceğini vurgulayan Alkin, büyümenin %3’ün altında kalabileceğini, yılın ikinci yarısında ise …

Tokat’ta zirai don kirazı vurdu

Tokat’ta nisan ayındaki zirai don, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara yol açtı. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden olan Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplayamadı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası …

Hong Kong ekonomisinde umutlar yeşerdi

Hong Kong’da yıllık enflasyon oranı, Mayıs 2025’te yüzde 1,9’a gerileyerek önceki ayki yüzde 2 seviyesinden hafif düştü. Ulaştırma fiyatlarındaki artış yüzde 3,8’den 2,2’ye, çeşitli hizmetlerdeki artış ise yüzde 2,1’den 1,4’e indi. Çeşitli mal …

ASELSAN’dan 70,6 milyon euroluk sözleşme

ASELSAN ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) arasında hızlı trenlerde kullanılacak alt sistemlerin tedariki kapsamında toplam tutarı 70 milyon 626 bin avro olan sözleşme imzalandı.

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu