Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dünyaya Gazze çağrısı: Gelin bu zulme vahşete artık yeter diyelim

“`html

Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ’17. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda önemli duyurular yaptı.
Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar şöyle;

Değerli katılımcılar, hepinize en içten selamlarımı iletiyorum. IDEF 2025 açılışında sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Farklı ülkelerden gelen konuklarımıza İstanbul’a hoş geldiniz diyorum.

Öncelikle Milli Savunma Bakanlığı başta olmak üzere tüm kurumlarımızı tebrik ediyorum. İleri teknolojiye sahip savunma ürünleri sergileyen firmalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bu fuarda, bir milletin bağımsızlık mücadelesini görmekteyiz. Her yıl artan ilgi bizlere onur vermekte. 99 ülkeden 219 heyeti temsilen toplamda 937 katılımcıyı ağırlıyoruz. 1000’e yakın yerli ve 400’ün üzerinde yabancı firma, güvenlik alanındaki yeniliklerini 6 gün boyunca tanıtacak.

Bu fuarda sergilenen ürünlerin yalnızca tanıtım ve satış amaçlı olmadığını bilmenizi isterim. Amacımız uzun vadeli işbirlikleri oluşturmaktır. Türkiye olarak buna hazırız ve çok yönlü işbirliklerine açığız. IDEF’te yer alan tüm firmalara başarılar diliyorum. IDEF 2025’in sektörler arasındaki ilişkileri güçlendirmesini ve dostluğumuzu pekiştirmesini umuyorum.

Erdoğan Açıklama Yaparken

“Bebeklerin hayatı tehlikede, sessiz kalamam.”

Dünya üzerindeki güç dengeleri yeniden şekillenmekte ve her geçen gün yeni bir krize merhaba demekteyiz. Gelecekte ne olacağını kimse öngöremiyor. Kural odaklı uluslararası sistemin yerini, kim güçlüyse ona göre belirlenen yeni bir düzen alıyor. Haklının hakkını arayabileceği mekanizmalar artık işlevsiz durumda. Türkiye, tarihi konumu itibarıyla bu yeni durumun en çok hisseden ülkelerinden biridir. Gazze’deki insanlık dramı, İsrail’in bölgedeki saldırılarına karşı duruşumuz gerekmektedir. Etrafımız ateşle çevriliyken bunu boş laflarla değil, gerçek bir ciddiyetle ifade etmemiz gerekiyor. Açlıktan perişan olmuş çocukların durumu bizim sorunumuzdur.

Suriye’deki gelişmeler de bizler için kaygı vericidir. Karadeniz’deki çatışmalara kadar her an istikrarsızlık bizim için önemli bir konudur. Hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale etmeyi istemiyoruz fakat bölgemizde huzur, barış ve dayanışma bekliyoruz. Bunun için gerekli tüm adımları atmaktan çekinmiyoruz. Zulum karşısında sesimizi yükseltmeliyiz. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını dünya gündeminde tutmaya ve diplomatik girişimlerimizi artırmaya kararlıyız. Önceliğimiz alevlerin dinmesi ve insani yardımların ulaştırılmasıdır. Kızılhaç gibi kuruluşların yardımına dahi izin verilmemesi kabul edilemez bir durumdur. Netanyahu, tarihsel olarak bilinmiş zulümleri bile geride bırakmaktadır. Gazze’de bebekler hayatını kaybederken bu duruma sessiz kalamayız.

“Zulme dur demenin zamanı geldi.”

Açlık ve kıtlık tehlikesi gündeme gelirken, uluslararası toplumu insanlık adına birleşmeye çağırıyorum. Gelin, bu katliama karşı çıkalım. Aksi takdirde, bu kan lekesi yalnızca Netanyahu’nun değil, Gazze’deki dramı görmezden gelen herkesin üzerine sıçrayacaktır. Türkiye, başından beri adil ve sürdürülebilir bir dünya için çaba sarf etmektedir. Küresel trajedilerin önlenmesi adına her türlü adımı atmayı hedefliyoruz.

Türkiye'nin Dış Politika Vurguları

“Savunma sanayimizde yerlilik oranı %80’i geçti.”

Bir diğer ilkemiz şudur: “Savaşa hazır ol, eğer barış istiyorsan”. Onuruyla yaşamak için savunma sanayimizi güçlendirmek zorundayız. Bunun yolu da yerli ve milli savunma ürünlerimizden geçiyor. Dışa bağımlılığın sonuçlarını acı bir şekilde deneyimledik. Geçmişte, Kıbrıs hadi olaylarında ve 90’larda yaşadığımız terör mücadelelerinde yetersiz destekler aldık. O dönemde furya ambargolar ülkemizi etkisi altına aldı. Ayrıca, Esad’la yaşanan sorunlarda da aynı karşılıksız durumu gözlemledik. Türkiye’nin hava savunma sistemleri bile ulusumuzdan alınıp götürüldü. Libya ve Karabağ’daki çatışmalara da benzer uygulamalar yansıtıldı. Misal, bize yapılan tüm ambargolar yeni fırsatlar yarattı ve biz bu fırsatları değerlendirmeyi başardık. Tasarladığımız insani ve proaktif politikalarla birlikte savunma ve güvenlik yatırımlarımıza büyük hız verdik. Dışa bağımlılığımız artık geride kaldı ve savunma sanayinin yerlilik oranı %80’in üzerine çıkmış durumda. 20 milyar doları aşan ciromuzla savunma sanayimiz adeta bir başarı öyküsü yazıyor. Tüm ihtiyaçlarımızı yerli kaynaklarla karşılıyoruz. SİHA’larımız dünya çapında ses getirmekte ve kendi savaş gemisini geliştiren 10 ülkeden biri olmanın gururunu yaşıyoruz.

Türk Savunma Sanayi Gelişmeleri

“Rekabet gücümüzü artırmaya kesin kararlıyız.”

Bugün Türkiye, dünya genelindeki en büyük 11. savunma ihracatçısı konumuna gelmiştir. Araçlarımız büyük bir ilgi görmekte ve talep edilmektedir. 2024’te savunma ve havacılık ihracatımız %29 artışla 7 milyar 154 milyon dolara ulaşmıştır. Yakın gelecekte rekabet gücümüzü daha da artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin en büyük avantajı ise nitelikli ve dinamik insan gücüne sahip olmasıdır. Her alanda teknolojik gelişmelerimizi ileri taşıyacak yetenekli bireylerimiz var. Tüm bu başarıların arkasındaki kurumlarımıza ve firmalarımıza teşekkür ediyorum. Türk savunma sektörüyle gurur duyuyoruz ve gelecekte çok daha iyi bir konuma ulaşacağımıza inanıyoruz. Tam bağımsız Türkiye hedefi doğrultusunda, dostlarımızın güvenini kazanmış, düşmanlarımızı ise korkutmuş bir ülke olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Savunma Sanayisi Gelişmeleri

“`

Related Posts

TUSAŞ ile GE Aerospace Hürjet’in motoru için işbirliği yapacak

Söz konusu anlaşmayla, F404 turbofan motorlarını ve geleceğe yönelik potansiyel işbirliklerini güçlendirme kararı alındı.

Önce AB şimdi de Bulgaristan… 5 yıllık vize verilecek!

Bulgaristan Turizm Bakanı Miroslav Borşoş, Bulgaristan hükümetinin Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamasına kolaylık getirdiğini ve verilecek vize süresini uzattığını bildirdi. Geçtiğimiz günlerde ise Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 15 Temmuz 2025 tarihinde kabul ettiği kararla, seyahat geçmişi olan ve düşük risk profiline sahip Türk vatandaşları için kademeli şekilde çok girişli Schengen vizesi uygulaması başlattığını duyurmuştu.

Hablemitoğlu davasında 6 sanık için ağırlaştırılmış müebbet talebi

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesine ilişkin davada 6 sanık için ağırlaştırılmış müebbet talep edildi.

İsrail’de Netanyahu’ya ‘bombalı saldırı’ planı: Kadın şüpheli gözaltında

Tel Aviv’de yaşayan 70 yaşlarında bir kadın, Gazze kasabı Netanyahu’ya bombalı saldırı planladığı iddiasıyla gözaltına alındı. Kadının daha önce hükümet karşıtı protestolara katıldığı belirtildi.

Halk Sağlığı Genel Müdürü yasağı hatırlatarak duyurdu: Sigara içen bireye de cezai işlem uygulanacak

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, “Sadece 2025 yılı içerisinde çapraz denetimlerde 4 bine cezai müeyyide uygulandı. Bu denetimde daha da hassas olduğumuz konu; artık içen bireye de ceza uygulama, yani bireysel cezanın da işletmeyle beraber uygulanacağını tekrar hatırlatmak istiyoruz” dedi.

6 Körfez ülkesi kendi “Schengen”ini hayat geçiriyor: Yeni sistem hakkında neler biliniyor?

Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) tek bir vize ile seyahat etmeyi mümkün kılacak sistemin yıl sonunda ya da 2026 başında hayata geçmesi bekleniyor.