Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçları duyuruldu. Bu dönemde en çok tercih edilen bölümler arasında plastik cerrahi, göz hastalıkları ve dermatoloji yer aldı. Ancak, çocuk cerrahisinde 139 kontenjanın 77’si boş kaldı. Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, çocuk cerrahisinin tercih edilmemesinin etkileri hakkında Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda TUS’ta cerrahi branşların önemli bir gerileme yaşadığını vurgulayan Durakbaşa, “Çocuk cerrahisi de bu durumdan nasibini almıştır. Şu anda, tercih sıralamasının son 10 sırasında 5 majör cerrahi branş bulunmaktadır. Bu branşların az tercih edilmesi ve nitelikli uzman eksikliğinin yaratacağı sorunlar konusunda ülkemizin sağlık yöneticilerinin uzun vadeli planlamalar yaptıklarını düşünüyoruz” dedi.

‘MESLEKTAŞLARIMIZ ZORLUK ÇEKİYOR’

Çocuk cerrahisindeki uzman dağılımının dengesizliğinden kaynaklanan sorunlara dikkat çeken Durakbaşa, “Özellikle büyük şehirlerde fazla sayıda çocuk cerrahı çalışırken, çocuk sayısının fazla olduğu yerlerde uzman eksikliği oldukça belirgindir. Bu alanlarda çalışan uzmanlar, aşırı mesai yapmakta ve dayanma sınırlarını zorlamaktadır. Ayrıca “merkezleşme” sorunu da bulunmaktadır. Farklı hastanelerde tek çocuk cerrahı olarak çalışan meslektaşlarımızın üzerinde büyük baskı oluşmaktadır. Diğer cerrahi branşlarda olduğu gibi, çocuk cerrahisinde de aynı branştan bir diğer uzmanla iş birliği yapmak, fiziksel ve manevi baskıyı azaltıcı önemli bir faktördür.

Çocuk cerrahisinin özelliğinden kaynaklı olarak, yenidoğan cerrahisi gibi alanlarda uzmanların işbirliği gerekmektedir. Ancak, bu konuda yeterli uzman bulunmaması durumunda tedavi gerçekleştirilememektedir. Bu bağlılık nedeniyle, birçok meslektaşımız eğitim aldıkları girişimleri gerçekleştirememenin mutsuzluğunu yaşamaktadır. Sağlık yöneticileri, her devlet hastanesinde bir çocuk cerrahının bulunması gerektiği düşüncesindedir. Bu durumun detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Çocuk cerrahisi branşı için, yeterli uzmanın çalışabileceği, altyapısı güçlü merkezlerin belirlenmesi ve hastaların burada tedavi edilmesi önemlidir.”

Related Posts

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.