Ankara operasyon dedi, YPG/PKK Fransa’dan asker talep etti

ABD Dışişleri Bakanı: Ankara’nın Güvenlik Kaygılarını Gidermeye Yönelik Çabalar Sürüyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suriye’de olası bir Türk Silah Kuvvetleri askeri operasyonunu engellemek için, “Ankara’nın güvenlik kaygılarını gidermeye yönelik çabaların sürdüğünü” açıkladı.

Şu sırada YPG/PKK’ya bağlı Suriye Demokratik Güçleri’nin bir üst düzey lideri, bölgesini Türk ordusuna karşı savunmak için Fransız ve ABD’den destek alabileceklerini söyledi.


SDG, Fransa’yı Sınıra Çağırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’in SDG’yi desteklemeye devam edeceğini vurguladı. YPG/PKK’ya bağlı SDG’nin ‘dış ilişkiler sorumlusu’, “Fransa’nın Türkiye’yi bir barış sürecine ikna etmesi gerektiğini” dile getirdi.

SDG’nin ‘dış ilişkiler sorumlusu’ İlham Ahmed, TV5 Monde’a yaptığı açıklamada, “ABD ve Fransa gerçekten de tüm sınırı güvence altına alabilir. Bu askeri koalisyonun böyle bir sorumluluğu üstlenmesine hazırız” ifadelerini kullandı.

Ahmed, “Fransızlardan, silahsızlandırılmış bölgenin güvenliğini sağlamaları, bölgeyi korumamıza ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmamıza yardımcı olmaları için bu sınıra asker göndermelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Fransa’nın da sahada özel kuvvetleriyle SDG’ye destek verdiği biliniyor. Fransız yetkililer, geçmişte SDG’ye silah ve eğitim sağladıklarını ve bölgedeki istikrar çabalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Blinken, ABD’nin Suriye’de yaklaşık 2 bin asker bulundurduğunu ve bu güçlerin SDG ile birlikte IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için çalıştığını belirtti. ABD’de Başkan seçilen Donald Trump, Suriye’deki askerlerin amacına yönelik bir soruya “bunu açıklamam uygun olmaz, çünkü bu bir güncel strateji meselesi” şeklinde cevap vermişti.


Blinken İkili Oynadı

Paris’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Blinken, Türkiye’nin “Suriye’deki PKK bağlantılı gruplara dair meşru endişelerini anladıklarını” belirterek, bu endişelerin giderilmesi ve bölgede çatışmadan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Blinken, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının yanı sıra “(Suriye’deki) Kürtler’in güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasında yer alma haklarının da garanti altına alınabilmesine” verdikleri önemi vurguladı.

Blinken, “olası bir operasyonun bölgedeki tüm taraflar için zararlı olacağını” söyledi. ABD’nin, “SDG ile Türkiye arasındaki gerginliği azaltmak ve istikrarı korumak için müttefikleriyle iş birliği yaptığını” da ekledi.

ABD’nin çabalarına rağmen, Türkiye’nin olası bir operasyona ne kadar sıcak baktığı belirsizliğini koruyor. Ancak Blinken, ABD’nin Türkiye ile yakın çalışarak diplomasi yoluyla bir çözüm arayışında olduğunu belirtti. “Bu süreç zor ve zaman alıcı, ancak çatışmayı önlemek için kararlıyız,” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Siyasi İşler Müsteşarı John Bass’ın Ankara’ya yapacağı ziyaretle üst düzey Türk yetkililerle bu konuları görüşmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin Suriye’de barışçıl bir geçiş süreci ve IŞİD’in kalıcı yenilgisi konularını kapsayacağını açıkladı.

Related Posts

Sırp Cumhuriyeti lideri Dodik: Karapetyan’ın tutuklanması Rusya’yı ve Rus Kilisesi’ni çevreleme çabası

Bosna-Hersek’e bağlı Sırp Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Dodik, Rus iş insanı Karapetyan’ın Ermenistan’da tutuklanmasının Batı’nın dayattığı siyasetin sonucu olduğunu belirtti.

CHP düğmeye bastı! Çok konuşulacak Ekrem İmamoğlu hamlesi

CHP, Ekrem İmamoğlu için 81 ilde sahaya iniyor. Çalışmaların merkezi Cumhurbaşkanlığı aday ofisi olacak. Cezaevindeki Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun sahada bulunması için CHP teknoloji hamlesi yapmaya hazırlanıyor.

Reçeteli ketamin aldığını kabul etmişti: Elon Musk, kendisini suçlayan gazeteler için yaptırdığı uyuşturucu testini paylaştı

Reçeteli ketamin aldığını kabul etmişti: Elon Musk, kendisini suçlayan gazeteler için yaptırdığı uyuşturucu testini paylaştı

Nurdağı’nda anız yangını otluk ve makilik alana sıçradı

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde, anız yakımı sonrası çıkan yangın rüzgarın etkisiyle genişledi. Yangın kontrol altına alınırken, 30 hektarlık alan zarar gördü.

İran’dan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na tepki: Gerçeği örtbas ettiniz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi’ye hitaben “Gerçeği, taraflı raporunuzla örtbas ettiniz” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi, X hesabından yaptığı …

İran-İsrail 7 gündür savaşıyor, ABD dahil olacak mı? Trump: Yapabilirim de yapmayabilirim de

İsrail’in İran’a saldırmasıyla başlayan ve Orta Doğu’da gerilimleri artıran savaş 7 gündür sürüyor. Bu gece geç saatlerde Beyaz Saray’da toplanan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sona erdi. ABD lideri Trump, toplantı öncesi kaçamak cevaplar …