Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve SDG Komutanı Mazlum Abdi, Rojava’nın Geleceği İçin Şam’da Toplandı

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Kuzeydoğu Suriye’nin (Rojava) geleceğini belirlemek üzere Şam’da ikinci kez bir araya geldi. ABD ve Fransa’nın gözetiminde başlayan görüşmeler, daha önce imzalanan anlaşmaların yeni bir sürece evrilmesini sağlayacak.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki siyasi ve askeri heyet, ABD ve Fransa’nın da desteğiyle Suriye hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Şam’a gitti. Heyet, bugün temaslara başladı.

Görüşmelere SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Dış İlişkiler Eş Başkanı İlham Ahmed ile Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciliği Eş Sözcüleri Foza Yûsif ve Abid Hamid Mihbaş katılıyor.

Cumhurbaşkanı Şara ile gerçekleşen toplantıya, ABD Başkanı Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve Fransa temsilcisi Jean-Baptiste Febvre de katıldı. Görüşmeler, tıkanan süreci ilerletmeyi ve bu çerçevede Şam-Kuzeydoğu Suriye hattında yeni bir sürece başlamayı amaçlıyor.

Görüşmeler, ABD’nin arabuluculuğuyla Mart ayında Suriye hükümeti ile SDG arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmasına dönük Amerikan çabaları çerçevesinde gerçekleşecek.

10 Mart Anlaşması

10 Mart’ta imzalanan anlaşma, bölge ile Şam arasında entegrasyonu öngörüyordu. Anlaşmaya göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğal gaz sahaları merkezi Şam yönetimine entegre edilecekti.

Anlaşmada ayrıca, Kürtlerin Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi ve anayasal haklarının tamamının garanti altına alınması öngörülüyordu.

Kürtlerin Talebi

26 Nisan’da yapılan “Kürt Ulusal Konferansı”nda bölgede adem-i merkeziyet kararı alınmıştı. Bu karar, Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetimi arasında tartışma yaratmıştı.

Anlaşmada Değişiklik Sinyali

Şam’da devam eden görüşmelerde, SDG güçleri ve kurumlarının Suriye hükümetiyle birleştirilmesini içeren anlaşmanın şartlarının uygulanması ele alınacak. SDG’nin talebi üzerine, Washington’un onayıyla bazı hükümlerde değişiklik yapılabilir.

Fransa’nın, ABD’ye anlaşmanın uygulanması konusunda destek verdiği iddialar arasında yer alıyor.

ABD Temsilcisi Barrack, anlaşmanın yanı sıra Suriye’de IŞID’e karşı mücadelede uluslararası koalisyon, Suriye hükümeti ve SDG güçleri arasındaki işbirliğini de ele alacak.

Related Posts

ABD Başkanı Trump’tan ‘Rusya’ çıkışı: Pazartesi gününü işaret etti

ABD Başkanı Donald Trump, NBC News kanalına verdiği röportajda Rusya-Ukrayna savaşı, ateşkes çabaları ve NATO ile yapılan yeni silah sevkiyatı anlaşması hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Trump, Rusya’nın tutumundan hayal kırıklığına uğradığını …

İstanbul’da 3 katlı binanın çatısı küle döndü

İstanbul’da 3 katlı bir binanın çatısı alev alev yandı

Diyabet hastası ilk Barbie

OYUNCAK üreticisi Mattel, Tip-1 diyabet hastası ilk Barbie bebeğini piyasaya sürdü.

Çin hazırlıklara başladı: ABD ihtimali masada

Çin, Tayvan veya ABD ile yaşanabilecek çatışma ihtimaline karşı Pasifik’teki çalışmalarına hız verdi. Çin’in sivil araştırma gemileri, Tayvan ve Guam yakınlarında sistemli veri toplama çalışmaları yürütüyor.

Önünü kestiği araçtan sürücüye kabusu yaşattı

Kırşehir’de, trafikte yol vermediği gerekçesiyle bir sürücünün önünü kesen kişi, araçtan inerek diğer sürücüyü darbetti. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.