IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

IMF: Avro Bölgesi Ekonomisi, Yüksek Tarifeler ve Ticaret Politikası Belirsizliği İle Karşı Karşıya

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesi ekonomisinin yüksek tarifeler, ticaret politikası belirsizliği ve jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

IMF ekibinin Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin 4. madde kapsamında yaptığı değerlendirmeye ilişkin sonuç bildirisi yayımlandı.

Rekor Düzeyde İşsizlik Ön Planda

Bildiride, Avrupa ekonomisinin rekor düzeyde düşük işsizlik, genel olarak hedeflenen manşet enflasyon ve istikrarlı bir finansal sistem ile dayanıklılığını koruduğu ifade edildi.

Ancak politika yapıcıların ticari gerilimler, savunma harcamaları için artan talep ve enerji güvenliği gibi artan zorluklarla karşı karşıya kaldığı belirtilen bildiride, ayrıca düşük verimlilik, hızlı yaşlanma ve zayıf orta vadeli büyüme gibi sorunların bulunduğuna işaret edildi.

Bildiride, Avro Bölgesi ekonomisinin, yüksek gümrük tarifeleri, ticaret politikası belirsizliği ve jeopolitik risklerin giderek arttığı zorlu bir küresel ortamda ilerlediği belirtildi.

Ticari Gerilimler Ön Planda

Avro Bölgesi büyümesinin 2025’te yüzde 0,8 ile ılımlı kalacağı, 2026’da ise yüzde 1,2’ye yükseleceğinin öngörüldüğü ifade edilen bildiride, ticari gerilimler ve artan belirsizliğin, iç talep ve ihracat görünümünü kararttığı, Avrupa’daki jeopolitik durumun da yatırım ve tüketim üzerinde baskı oluşturmasının beklendiği bilgisi verildi.

Bildiride, bölgede manşet enflasyonun yüzde 2’ye yakın olduğu, çekirdek enflasyonun da 2026 yılında yüzde 2’ye gerileyeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

“Büyümeye Yönelik Riskler Aşağı Yönlü”

Büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğuna dikkatin çekildiği bildiride, “Ticaret politikası belirsizliği, gümrük tarifelerinin daha da tırmanması veya jeopolitik gerilimler talep ve büyüme üzerinde beklenenden daha fazla baskı yaratabilir. Bunlar, daha fazla ülkenin savunma harcamalarını artırması halinde beklenmeyen ilave mali gevşemenin olası olumlu etkilerinden muhtemelen daha ağır basacaktır.” değerlendirmesinde bulunuldu. (AA)

Related Posts

Son dakika: Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine gönderilen yazıyla ülke genelinde hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 14,1 azalarak 1 milyar 784 milyon 588 bin 652 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 20.00 …

Borsa güne yükselişle başladı: 1 Temmuz 2025 Salı Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı.

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan Bolat: Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık. Bundan sonraki süreçte de hizmet ihracatçılarımızla çalışarak ülkemizin geleceğine katkılarımızı daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.