Ermenistan Başbakanı’ndan Türkiye’ye ‘tarihi ziyaret’: Azerbaycan – Ermenistan barışı için bir adım mı?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cuma günü Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini duyurdu.

Bir gün önce, Azerbaycan Başkanı İlham Aliyev’in de Erdoğan’la bir araya geleceği öğrenildi.

Paşinyan ve Erdoğan arasındaki görüşmenin amacı, Ermenistan – Türkiye sınırının tekrar açılması ve Azerbaycan’ın Karabağ’ı geri almasının ardından ilişkilerin normalleşmesini sağlamak.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME BAŞLANGICI MI?

Cumhurbaşkanlığı ofisi, Paşinyan’ın ziyaretinden bir gün önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu.

Azerbaycan, geçen yıl Karabağ’ın tam kontrolünü ele geçirdikten sonra bölgedeki yaklaşık 100 bin Ermeni’nin Ermenistan’a sığınmasına neden olmuştu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış süreci yavaş ilerliyor. Son aylarda iki ülke arasında sınırda çatışmalar yaşandı.

Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan, ziyareti tarihi olarak niteledi. Paşinyan, geleneksel müttefiki Rusya ile olan ilişkilerinin zorlu olduğu bir zamanda, Batı ile daha yakın ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Ermenistan, Türkiye ile olan yakınlaşmayı önemli bir adım olarak görüyor. Geçtiğimiz yılın başlarında, 1915 olaylarının uluslararası platformda soykırım olarak tanınması için artık lobi yapmayacaklarını duyurmuşlardı, bu da diplomasi alanında bir kapı açmıştı.

İRAN DA GÜNDEMDE

Bir Ermenistanlı üst düzey diplomat, iki liderin Azerbaycan ile barış süreci ve İran’daki yabancıların tahliyesini ele alacaklarını belirtti.

Türkiye, 1993 yılında Azerbaycan’a destek vermek amacıyla sınırı kapatmıştı. Şimdi sınırın yeniden açılabilmesi için Azerbaycan ile barış anlaşmasının imzalanması gerektiğini belirtiyor.

Ermenistan ise sınırın açılmasına hazır olduklarını ve geçen yıl sınır kapısını yenilediklerini açıkladı. Diplomat, “Bölgemizde yeni bir döneme hazırız” dedi.

 

Related Posts

Saray’dan ‘orman yangınları’ açıklaması: ‘Tavizsiz bir FETÖ temizliği başlatılmalıdır’

Bursa’daki yangınların faili olarak gözaltına alınan zanlının FETÖ ile geçmişte bağlantılı olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Bugün hava nasıl olacak: İl il sıcaklık tahmini

Meteoroloji tarafından yapılan tahminlere göre, Doğu kesimlerin parçalı bulutlu, Doğu Akdeniz’in Toroslar kesimi ile Iğdır çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

ABD’liler o ülkeye kaçıyor!

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, kendisine yönelik eleştirilerde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’a dikkat çeken bir yanıt verdi. Khan’ın sözcüsü, Trump’ın başkanlık döneminde rekor sayıda Amerikalının İngiliz vatandaşlığına başvurduğunu belirtti …

Düzce’de 1960 Litre Kaçak Akaryakıt Ele Geçirildi

Düzce’de yapılan operasyonda 1960 litre kaçak akaryakıt yakalandı, 2 kişi hakkında işlem yapıldı.

CHP liderinin ‘Eurofighter çıkışına’ Erdoğan’dan yanıt: ‘Tebrik etmekten asla yüksünmeyiz’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kabine toplantısının ardından basın açıklaması gerçekleştiriyor. Erdoğan açıklamasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Eurofighter alımına ilişkin açıklamalarına da yanıt verdi

Yargıtay kararını verdi: Nurullah Efe’ye siyasi yasak

Yargıtay, HKP Genel Başkanı Nurullah Efe’nin ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan aldığı cezanın kesinleşmesi nedeniyle kurucu parti üyeliğini ve genel başkanlığını düşürdü.