Bol yağış o ülkede şeker üretimini artırdı

Uzmanlar, Şeker Üreticisinin 2025/26 İhracatını Artırabileceğini Belirtiyor

Üretimdeki toparlanmanın, dünyanın ikinci büyük şeker üreticisinin 2025/26’da ihracatını artırmasına olanak sağlayacağını belirten uzmanlar, yetersiz yağışların şeker kamışı verimini düşürmesi ve iki yıl süren ihracat kısıtlamalarına yol açmasının ardından, bu durumun böyle olacağını söyledi.

Yağmurun Şeker Kamışı Üretimini Artırması Bekleniyor

Batı’nın önde gelen şeker üretim eyaletlerinden biri olan Maharashtra’da üç dönümlük bir araziye şeker kamışı eken Umesh Jagtap, “Şeker kamışı bize genellikle iyi getiri sağlıyor, ancak bazen su eksikliğinden dolayı ekemiyoruz” dedi. “Bu yıl Mayıs ayında yoğun yağmur yağdı ve hava tahminleri daha fazla yağmurun yolda olduğunu söylüyor. Bu yüzden normalden daha fazla ekim yapmayı planlıyoruz.”

Maharashtra ve komşu Karnataka’daki çiftçiler Mayıs ayında şeker kamışı mahsullerini sulamakta zorlanıyor. Ancak bu yıl Maharashtra ve Karnataka sırasıyla ortalamadan %1.007 ve %234 daha fazla yağış aldı.

Umudumuzu Artıran Yağışlar

Ulusal Şeker Kooperatifleri Federasyonu (NFCSF) Genel Müdürü Prakash Naiknavare, yağışların ekim ayında başlayacak 2025/26 sezonunda hasat edilecek ürüne fayda sağlayacağını ve ayrıca 2026/27 hasadı için ekimi destekleyeceğini söyledi.

Şeker kamışı ekimden hasada kadar genellikle 10 ila 18 ay sürer. Sonuç olarak, bu ay ekime başlayan çiftçilerin ürünlerini 2026/27 sezonunda hasat etmeleri bekleniyor.

Üretimde Beklenen Artış ve İhraç Potansiyeli

NFCSF, 2025/26’da brüt şeker üretiminin bir yıl öncesine göre neredeyse beşte bir oranında artarak 35 milyon metrik tona ulaşacağını tahmin ediyor. 2024/25 pazarlama yılı Eylül ayına kadar Hindistan’ın net şeker üretiminin sekiz yılın ardından ilk kez tüketimin altına düşmesi bekleniyor.

Bu düşüş, şeker kamışı ekimini etkileyen ve Hindistan’ı 2023/24’te şeker ihracatını yasaklamaya ve 2024/25’te yalnızca 1 milyon ton şekere izin vermeye zorlayan 2023 kuraklığından kaynaklanıyor. Hindistan, 2022/23’e kadar olan beş yıllık dönemde yıllık ortalama 6,8 milyon tonluk hacimle dünyanın 2 numaralı şeker ihracatçısı oldu.

Küresel bir ticaret evinde çalışan Mumbai merkezli bir tüccar, “Üretimin güçlü bir şekilde toparlanacağı görülüyor, bu nedenle Yeni Delhi’nin ekim ayında başlayacak gelecek sezonda 3 milyon tonun üzerinde ihracata izin vermekte muhtemelen sorun yaşamayacağını” söyledi.

Related Posts

Son dakika: Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine gönderilen yazıyla ülke genelinde hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 14,1 azalarak 1 milyar 784 milyon 588 bin 652 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 20.00 …

Borsa güne yükselişle başladı: 1 Temmuz 2025 Salı Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı.

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan Bolat: Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık. Bundan sonraki süreçte de hizmet ihracatçılarımızla çalışarak ülkemizin geleceğine katkılarımızı daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.