Çin Denizi’nde tansiyon yükseldi

Filipin Donanması, Çin Savaş Gemilerinin Tehlikeli Manevralarını İtham Ediyor

Filipin Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Çin savaş gemilerinin Filipin gemilerine karşı agresif ve tehlikeli manevralar gerçekleştirdiği iddia edildi.

Açıklamaya göre, Filipin donanma gemisi “BRP Emilio Jacinto” bölgede rutin devriye faaliyetlerini sürdürürken, “Ciangkay 2” sınıfı iki Çin firkateyni ve bir Çin Sahil Güvenlik gemisi tarafından takip edildi.

Açıklamada, fırkateynlerden birinin Filipin savaş gemisine yaklaşırken diğerinin önünü keserek çarpışma tehlikesine neden olduğu belirtildi ve Çin Sahil Güvenlik gemisinin de Filipin gemisini engellemeye çalıştığı ifade edildi.

Çin ise olayla ilgili Filipinleri suçluyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Güney Cephe Komutanlığı Sözcüsü Tien Cünli, Filipin gemisini takip ettiklerini ve karasularına girmesini engellediklerini savunduğu açıklamada, bölgenin Çin egemenliğinde olduğunu belirterek Filipinleri ihlallerine son verme çağrısında bulundu.

Scarborough Sığı

Üçgen biçimli ve ortasında lagün bulunan Scarborough Sığı, Filipinler’in kuzeyindeki Luzon Adası’na 120 deniz mili mesafede yer alan Güney Çin Denizi’nde bir deniz bendidir.

Çinlilerin “Huangyan”, Filipinlerin “Panatag” adını verdiği bu sığlık, son yıllarda iki ülkenin egemenlik iddialarını sergilediği bir bölge haline geldi.

2012’de, Filipin Sahil Güvenliği ile Çin balıkçı gemileri arasında yaşanan gerilim sonrasında Çin, kontrolü ele geçirerek bölgede aktif hale geldi.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası kıyıdaş ülkelerin egemenlik iddialarıyla karşı karşıya kaldığı bir bölge olarak öne çıkıyor.

Çin’in 1947’de yayımladığı haritayla yüzde 80’i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmasının yanı sıra, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgedeki hakları konusunda çekişiyor.

Hollanda’daki Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusu sonucunda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti.

Related Posts

Stalin’den Putin’e: 9 Mayıs’ın ardındaki gerçekler

9 Mayıs Zafer Günü, Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferin anıldığı tarih olarak, başta Rusya olmak üzere eski Sovyet coğrafyasında kutlanan en önemli günlerden biri. 8 Mayıs 1945 tarihinde Almanya, II. Dünya Savaşı’nda …

Teknoloji devi, 10 bin kişiyi işten çıkartacak: 200 milyon dolarlık reformun faturası işçiler kesilecek

Panasonic, küresel çapta 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Yaklaşık 200 milyon dolarlık yeniden yapılanma kapsamında yürütülecek bu süreçle şirket, verimliliği artırmayı ve maliyetleri dengelemeyi hedefliyor.

Hindistan geri adım attı: Barajın kapakları tek tek açıldı

Hindistan’ın Salal Barajı’nın kapaklarını açması, Pakistan’la arasındaki İndus Suları Anlaşması’nın askıya alınmasının ardından Hindistan’ın geri adımı olarak yorumlandı. Barajdan boşalan su, Pakistan’ın tarımını besleyen nehirde sele yol açtı. Pakistan medyası, Hindistan’ın sahadaki kayıplarının geri adım atmasına neden olduğunu söyledi.

Kanarya Adaları’nda turist cinayeti: Parçalanmış cesedi sahile vurdu

Kanarya Adaları’nda turist cinayeti: Parçalanmış cesedi sahile vurdu

Yunanistan eski Genelkurmay Başkanı Floros: ‘Beklenmeyene hazır olmalıyız’

Yunanistan eski Genelkurmay Başkanı Emekli Korgeneral Konstantinos Floros, “Türkiye derin bir revizyonist devlettir, Yunanistan beklenmeyene hazır olmalı” dedi.

Evde infaz teklifi Meclis’e geliyor!

AKP infaz rejiminde değişiklik öngören yeni bir kanun teklifi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlıkları birkaç aydır devam eden teklifin, Haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor. Düzenlemeyle birlikte çocuklu anneler ve tek başına cezaevi koşullarında hayatını sürdüremeyecek hastalar için de “evde infaz” düzenlemesi getirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir