Vatandaşa cefa patronlara sefa

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Faturayı Kabartması!

AKP’nin elektrik piyasasındaki özelleştirme adımları, şirketlerin karlarını artırırken vatandaşların faturalarının yükselmesine neden oluyor. Elektrik piyasasını üretim, iletim ve dağıtım olmak üzere üçe bölen iktidar, ülkeyi 20 farklı dağıtım bölgesine ayırarak şirketlere devretmişti. Başlangıçta “Hizmetler artacak, fiyatlar ucuzlayacak” denilerek başlanan özelleştirmeler sonucunda ise kalite düşüşü yaşandı ve elektrik faturalarına defalarca zam geldi.

Yine Cengiz ve Limak Öne Çıkıyor

Geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 25’lik elektrik fiyatı zammının neredeyse tamamı dağıtım şirketlerinin kasasına gidecek. Tarife zammı açıklanırken üretilen elektriğin fiyatı aynı kalmasına rağmen dağıtım bedelleri artırıldı. Bu durum, vatandaşların cebinden çıkacak milyarlarca liranın tamamen şirketlere akacağı anlamına geliyor.

Şirketlere Sağlanan Kaynaklar

Cengiz, Limak, Kolin gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu dağıtım şirketleri, devletten ucuz alınan elektriği halka daha pahalıya satıyorlar. Bu durumda vatandaşlar her ay elektriğe ekstra 5.3 milyar lira ödüyor ve bu para özel şirketlerin kasalarına akıyor. Vatandaşların kullanımına sundukları 1 kilovatsaatlik enerji için 49.4 TL öderken, bu elektriğin vatandaşa ulaştırılması için 183.6 lira dağıtım bedeli ödüyoruz. Vergiler hariç, 49.4 liralık elektrik faturası vatandaşa 233 liraya ulaşıyor. Yani vatandaşlar, aslında enerji bedeli olarak sadece 21 lira öderken geri kalan kısım dağıtım şirketlerinin kasasına gidiyor. Şehit aileleri ve gazilere sağlanan ucuz elektrik hizmetinden de dağıtım şirketleri kar sağlıyor. Bu ailelerin faturalarında yüzde 93’ü dağıtım bedelinden oluşuyor.

41 Milyon Aboneye Yapılan Zammın Etkileri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, elektrik zammına tepki göstererek “41 milyon 189 bin 208 konut abonesi artık daha yüksek faturalarla karşı karşıya kalacak. Her ay vatandaşların cebinden 5 milyar civarında fazladan para çıkacak. AKP’nin yüzde 100’ünü özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerinin kasalarına bu paralar akacak. Bu, vatandaşın soyulması anlamına geliyor” açıklamasında bulundu. Yavuzyılmaz, “495 TL olan elektrik faturası şimdi 619 TL’ye ulaşıyor. Elektrik dağıtımı ve perakende satışının yüzde 100’ü özelleştirildi” şeklinde konuştu.

İkiz Kardeş Vurgunu

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, enerji şirketlerine kaynak aktarmak amacıyla devlete ait sistemlerin özelleştirilip sanal bir dağıtım piyasası yaratıldığını belirtti. Bu durumda halkın elektriği en az iki kat pahalıya kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. Ulutaş, “Dağıtım şirketlerinin arkasında masa başında faaliyet gösteren ‘perakende şirket’ diye adlandırılan ikiz kardeşi bulunuyor. Aslında dağıtım ve perakende şirketleri aynı şirketler. Bu şirketler, devletten ucuza elektrik alıp kâr payı ekleyerek vatandaşa pahalıya satıyorlar” dedi.

Related Posts

ÖTV’de gizli zam gerçeği: Elektrikli otomobillerin fiyatları arttı

Çinli üretici BYD, Temmuz fiyat listesini güncelledi. Yılın otomobili seçilen elektrikli Seal U EV’ye 765 bin TL’lik dev zam geldi. Model, yüzde 10’luk ÖTV diliminden yüzde 40’a yükseldi; donanımda ise hiçbir değişiklik yapılmadı

Bankaya borcu olan vatandaşa kara haber! Batak alacaklar rekor kırdı

Türkiye’de sıkı para politikası, iç ve dış siyasi gerilimler, tarife savaşları, jeopolitik gelişmeler hem şirketleri hem de bireyleri zorluyor. Son iki yıldır artan tahsili gecikmiş alacaklar bankaların da varlık yönetim şirketlerine satışlarını …

Balkan İş Forumu Davos yolunda

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Balkan İş Forumu’na 7 Balkan ülkesinden temsilciler katıldı. 300 iş insanını bir araya getiren forumda Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekildi.

Son dakika: Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine gönderilen yazıyla ülke genelinde hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 14,1 azalarak 1 milyar 784 milyon 588 bin 652 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 20.00 …

Borsa güne yükselişle başladı: 1 Temmuz 2025 Salı Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı.