Hakkari ve Muş’ta kar nedeniyle kapanan 44 yerleşim yerinin yolu açıldı, Van’ın Başkale ilçesinde de kar etkili oldu. İlçede dünden bu yana etkisini sürdüren soğuk hava ve kar yağışı, sabah saatlerinde etkisini artırdı. Kar nedeniyle beyaza bürünen ilçede vatandaşlar ev ve iş yerlerinin önünde biriken karları temizledi.
HAKKARİ
Kentte etkili olan kar nedeniyle şehir, beyaz örtüyle kaplandı. Dünden bu yana aralıklarla devam eden kar nedeniyle 9 köy ve 21 mezra yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekipleri, yürüttükleri çalışmayla söz konusu yolları açtı.
Belediye ve Karayolları Müdürlüğü ekipleri de sorumluluk alanlarındaki yol ve caddelerde kar temizleme çalışması yürüttü. Yentür, vatandaşların ulaşımda sorun yaşamaması için ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
YÜKSEKOVA-ŞEMDİNLİ KARA YOLUNDA TİPİ VE FIRTINADA MAHSUR KALANLARI KURTARILDI
Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerini birbirine bağlayan Haruna Geçidi’nde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalan çok sayıda araç, kara yolları ekiplerinin başarılı çalışmasıyla kurtarıldı.
Meteorolojinin günler öncesinden yaptığı uyarıların ardından Yüksekova-Şemdinli kara yolu üzerindeki zorlu Haruna Geçidi’nde yoğun kar yağışı ve fırtına etkili oldu. Yoğun kar yağışı nedeniyle yolun kapanması sonucu çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Kış şartlarının en çetin geçtiği bölgelerden biri olan Haruna Geçidi’nde, tipiyle birlikte bastıran kar, kara yolunu ulaşıma kapattı. Yüksekova ve Şemdinli istikametine seyir halinde olan araçlar bu noktada ilerleyemeyince, durum hemen ekiplere bildirildi. İhbar üzerine hızla bölgeye intikal eden Karayolları Yüksekova 117. Şube Şefliği ekipleri, yoğun kar kütlelerine anında müdahale etti. Ekipler, kısa sürede yolu açarak mahsur kalan araçları güvenli bölgelere ulaştırdı.
Öte yandan, bazı sürücülerin de kendi imkânlarıyla araçlarını iterek mahsur kaldıkları yerden çıkardıkları görüldü. Kurtarma çalışmalarının ardından sürücüler ve araçlarında bulunan yolcular, kara yolları ekiplerine teşekkür etti. Bölgede, Karayolları Yüksekova 117. Şube Şefliği ve belediye ekipleri, karla mücadele çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürüyor.

MAHSUR KALDILAR
Hakkari’nin yüksek kesimlerinde aniden etkili olan kar yağışı nedeniyle dağda mahsur kalan hayvan sürüsü köylülerin yoğun çabasıyla kurtarıldı.
Bay köyü Ülebera yaylasında başlayan kar yağışı, küçük ve büyükbaş hayvanların geri dönüş yolunu kapatınca çobanlar durumu köylüye bildirdi. Çobanlardan gelen haber üzerine köylüler, karla kaplı patikalarda güçlükle ilerleyerek yaylaya doğru yola çıktı. Kar ve sis nedeniyle zaman zaman zor anlar yaşayan köylüler, yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından hayvanlara ulaşmayı başardı. Hayvan sahiplerinden Cahit Çiftçi, sürüyü sağ salim köye ulaştırdıklarını ifade ederek, “Başka bir köylümüze ait bir buzağı maalesef kurt saldırısı sonucu telef oldu” dedi.
MUŞ
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, dün olumsuz hava koşulları nedeniyle kapanan 14 köy yolunun, ekiplerin çabası sonucu ulaşıma açıldığını belirtti.
ŞIRNAK
Şırnak’ta 3 gündür etkili olan kar yağışı sonrası birçok köy yolu ulaşıma kapandı. Ekiplerin karla mücadele çalışmaları başladı. Kapalı köy yolları bir bir açılıyor.
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Uzungeçit beldesine giden 2 bin 230 rakımlı Tanin geçidi, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kısa süreliğine kapandı. Karayolları ekipleri hummalı bir çalışmayla yolu tekrar ulaşıma açmak için çalışma başlattı. Kar kalınlığının yarım metreyi bulduğu bölgelerde yol açma çalışmaları sürüyor. Alternatif yol olarak kullanılan yol kar yağışının etkisiyle trafiğe kısa süre kapalı tutuldu, ardından ekipler yolu açmak için çalışma başlattı.
Greyder ve kepçelerle yol açma çalışması yapan ekipler kar ve tipi nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti. Yol tekrar trafiğe 4 saatlik çalışmanın ardından açıldı.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Yeşilöz köyü Faraşin yaylasında bu yıl kar erken yağınca yaylada kalan aileler zor anlar yaşadı. 2 bin 650 rakımlı yaylada yılın 6 ayı kalan aileler, hayvan sürüsüyle yaylada kalmak isteyince kara teslim oldu. Besiciler, beyaza bürünen yaylada 3 gündür hayvanlarını beslemeye çalışıyor. Karların erimesini bekleyen aileler, sürülerini yayladan indirmeye hazırlanıyor.
Mazlum Aslan isimli sürü sahibi, koyun ve keçilerini birkaç hafta daha bekletmek istediğini ancak kar yağışının erken geldiği için yaylada kaldıklarını söyledi. Aslan, ”Her yıl yayladan geç iniyoruz. Bu yıl da öyle yapmak istedik ancak kar erken yağdı. Sürüyü kar üstünde beslemek zorundayız hava sıcaklığı eksilere düştü, ahırlarda bekletiyoruz. Karın erimesini bekliyoruz, daha sonra Beytüşşebap ilçesine bağlı Sinekli Meydan köyüne götüreceğiz. Şu an olumsuz bir durum yok” dedi.

BİTLİS
Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası etkili olan kar yağışıyla birlikte beyaz gelinliğini giydi. Hizan ilçesinde ise yüksek rakımlı kırsal bölgelerde etkili olan ani kar yağışı, meralarda otlatılan büyükbaş hayvanları zor durumda bıraktı.
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında Mükemmeliyet Ödülü’ne layık görülen Nemrut Kalderası, karla kaplı eşsiz manzarasıyla görenleri hayran bırakıyor. 2 bin 250 rakımlı zirvesinde dünyanın ikinci büyük krater gölü yer alan kaldera yağan karla birlikte tamamen beyaza büründü. Dronla görüntülenen kaldera adeta kartpostallık manzaralar sundu. Kar yağışı, sis bulutu ve gölün maviliği aynı karede buluştu. Özellikle hafta sonu yoğun ilgi gören bölgeye çok sayıda ziyaretçi akın etti. Ziyaretçiler hem karın hem de manzaranın tadını çıkarıp, bol bol kar topu oynayıp fotoğraf çekti.
Ziyaretçilerden Mina Okay, Nemrut’un her mevsim ayrı bir güzelliği olduğuna dikkat çekerek, “Buraya her gelişimde farklı bir manzara ile karşılaşıyorum. Karla kaplı hali gerçekten büyüleyici. İnsanın içini sakinleştiren bir atmosfere sahip” dedi.
Mehmet Kaya ise, “Nemrut Kalderası ülkemizin en özel yerlerinden biri. Bugün buradaki manzara tarifsizdi. Herkese en az bir kez görmelerini tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.
Yağan karla birlikte kış güzelliğine bürünen kaldera doğa tutkunlarını ağırlamaya devam ediyor.
HAYVANLAR KARA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Hizan’a bağlı Yoğurtlu ve Akbaş köylerinin kırsal kesimlerinde hayvanlarını otlatan vatandaşlar, aniden bastıran kar yağışına hazırlıksız yakalandı. Kısa sürede bölgeyi beyaza bürüyen kar, meradaki büyükbaş hayvanların yürümesini güçleştirdi. Çobanlar ve hayvan sahipleri, kar örtüsü altında ilerlemekte zorlanan hayvanları kontrollü şekilde köylere doğru yönlendirdi. Yer yer diz boyunu aşan kar nedeniyle zaman zaman güç anlar yaşayan köylüler uzun uğraşlar sonucu hayvanlarını güvenli şekilde köylere ulaştırdı.